Przejdź do stopki

Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy w Wygodzie Łączyńskiej

Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy w Wygodzie Łączyńskiej

Treść

Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy w Wygodzie Łączyńskiej rozpoczął się od uroczystej mszy świętej, odpustowej o godz. 11.00, po której zakończeniu barwny korowód wyruszył pod scenę na plac przykościelny. W programie znalazły się liczne konkursy dla dzieci, wręczane były nagrody w konkursie kulinarnym i  grze w Baśkę. Odbyły się liczne występy artystyczne, a na zakończenie wystąpił zespół „Delecto”.

Wyniki konkursu kulinarnego na najsmaczniejszy produkt dożynkowy:

Produkty pochodzenia zwierzęcego:
1. miejsce - KGW Marzebionci (golonka z kapustą podlana piwem)
2. miejsce - Przemek Birr (żurek)
3. miejsce - Jan Krefta (szynka wędzona)
wyróżnienie - Artur Czaja (biała polewka z węgorza)

Produkty pochodzenia roślinnego:
1. miejsce - Ewelina Pobłocka (rogale z jagodami)
2. miejsce - Beata Kulaszewicz (ciasto "malinowa chmurka")
3. miejsce - Maria Paracka (borówka leśna)
wyróżnienie - Elżbieta Zaworska (zapiekane bulwy)
wyróżnienie - Halina Linstedt (chleb żytni ze smalcem)

Napoje regionalne:
1. miejsce - Marzena Korzeniewska (nalewka z czarnej porzeczki)
2. miejsce - Katarzyna Lis (nalewka z truskawki kaszubskiej)
3. miejsce - Justyna Ruzik (nalewka śliwkowa)
wyróżnienie - Zygmunt Wolski (wino owocowe przeważnie jeżynowe)